Pandekagedej
Tilbehør
Sådan gør du
Bland alle pandekageingredienserne sammen i en skål og lad det stå på køl. Skær et rødløg i tynde skiver.
Tænd op i et bål og lad det brænde til det består af gode gløder.
Læg en klat smør på en pande og stil den over bålet. Når smørret er bruset af tilsættes en god skefuld pandekagedej, som fordeles over hele panden. Fordel en lille håndfuld friskskåret løgringe over den våde dej. Hæld glaze med balsamico eddike og honning (ca. 1 tsk) over løgene i en sig sag bevægelse.
Lad pandekagen stege lidt til den er så fast at du kan flippe den ene halvdel over den anden. Lad pandekagen stege videre først på den ene side og derefter på den anden side.
Når pandekagen er gennemstegt deles den i fire hapsere, drysses med lidt salt og evt. lidt friskhakket hvidløgspurløg.
]]>Til 4 personer
Sådan gør du
Bland de hele krydderier i en morter. Hæld blandingen på et lille tomt krydderiglas eller en anden lufttæt bøtte, så har du til flere gange.
Skræl og skær græskarret i tern. Skær løg og hvidløg i små tern. Dræn og skyl kikærterne. Skyl spinaten.
Sæt panden over bålet og når den er varm, tilsættes først olie og krydderier, lad det stege et halvt minuts tid og tilsæt derefter græskartern.
Når panden begynder at virke tør, tilsættes vandet lidt ad gangen og den halve bouillonterning. Tilsæt kikærter og lad retten simre.
Smag på græskaret undervejs og tag panden af varmen, når du synes, konsistensen er perfekt.
Det er også vigtigt, at du smager om retten smager af nok, juster med salt, peber og din krydderiblanding. Jeg kan godt lide, at både græskar og kikærter har lidt bid, men du kan sagtens lade det simre, til græskaret er helt blødt.
Spinat skal først vendes i lige inden servering. Hvis du derimod bruger grønkål, kan det være en god idé at lade det simre med et par minutter.
Pynt evt med lidt friske græskarspirer - de tilfører friskhed og minder om bønnespirer.
Tænd et godt bål inden du går i køkkenet efter ingredienser. Til denne ret må der gerne være godt fut i bålkøkkenet. Hak hvidløg og løg, skær pølserne i skiver og skyl bønnerne.
Sæt panden over bålet, hæld olie og pølser på panden. Lad dem stege til de begynder at tage en smule farve. Tilsæt derefter løg og hvidløg og lad dem stege uden at blive brune. Tilsæt hakket tomat og krydderier og lad herligheden simre cirka 2 min. Tilsæt butterbeans som det sidste og lad det simre yderligere 5 min. Vend en god håndfuld frisk spinat i lige inden servering
]]>Rengør svampene og skær dem i skiver. Har du mulighed for at samle svampe, kan du sagtens erstatte kejserhatte og champignon med kantereller og Karl Johan svampe. Det vil garanteret få det retten til at smage af endnu mere, sådan synes jeg som regel, det er med egen høst.
Skær løg, hvidløg og chorizo i små tern og skyl spinaten.
Når du har alle ingredienser klar sættes panden over bålet. Lad den varme lidt op inden du lægger smørret på panden - spar ikke på det. Når smøret er bruset af tilsættes chorizo. Det har godt af at stege lidt længere, så det får en sprød overflade. Når chorizoen begynder at blive let brun i overfladen tilsættes svampene. Lad svampene stege lidt før du tilsætter løg og hvidløg. Til sidst fordeler du en god håndfuld spinat på panden. Skub derefter lidt til alle ingredienserne, så der bliver et lille hul, her slår du et æg ud. Gentag dette med alle æggene.
Når spejlæggene er færdige, er det spisetid og der skal bare krydres med salt og peber. Spis det evt på en skive let ristet surdejsbrød - det smager forrygende og mætter godt.
]]>
Som jeg både har skrevet om i min bog og flere steder her på sitet, så synes jeg det er vigtigt at den mad man laver på bål først og fremmest er tilrettelagt på en måde, der tilgodeser, at man faktisk sidder på en anden måde end man gør ved et spisebord. Derudover synes jeg ikke det fungerer, at skulle sidde ved bålet med kniv og gaffel – det kan sagtens lade sig gøre, bevares. Men det er en kende bøvlet.
Man kan jo lave al mad på bål, og for mig er det en super sjovt, at udfordre mig selv ved faktisk også at medtænke spisesituanen. Jeg synes det fungere bedst med ‘skovlemad’, altså mad der kan spises med én hånd under tallerknen og én hånd med ske eller gaffel. Det er et godt benspænd i forhold til at tænke maden på en ny måde.
For nylig lavede jeg et forslag til hvordan man kan lave portionsanrettet brunch. Opskriften komme her:
Grej
Start altid med at forberede bålet. Det er meget nemmere at arbejde med et bål, der er godt gang i og til denne ret er et godt glødebål med jævn varme klart at foretrække.
Rens champignon og skær dem i små tern. Sæt muffinpanden over bålet og lad den blive varm. Spray lidt smør i alle hullerne på muffinpanden og fordel champignon i de seks huller.
Jeg vælger ret specifikt at bruge smør på spray til denne pande, men du kan selvfølgelig også bruge en blanding af alm smør og olie. Dog kommer man ofte til at fylde lagt mere fedtstof i, end man har behov for. Da baconen er fed i sig selv er den også med til at ‘smøre’.
Når champignonerne er ved at blive bløde, tages panden af bålet. Placer baconskiverne rundt i kanten af hullerne i panden og slå et æg ud i midten af hullet. Sørg for at ægget ligger indeni baconrullen. Du kan evt. rette på baconen til med en gaffel.
Tilsæt spinat og frisk timian efter smag og krydr med salt og peber.
Sæt panden tilbage på bålet og lad det hele simre. De små ‘brunch-kager’ er færdige når æggehviden er helt bagt.
Løft forsigtigt ‘brunch-kager’ ud af panden og over i en lille skål. Drys med friskhakket forårsløg. Spis evn en god skive surdejsbrød til.
Velbekomme
]]>Pandekager er super nemme og lækre at lave over bål. Og det er jo ofte dét vi vælger at lave, når der skal tilberedes noget spiseligt over bål – altså de nemme løsninger. Det gør jeg også selv. Men jeg har også lyst til noget der smager godt og måske endda kan gøre det ud for et let måltid.
Pandekager med tragtkantareller, ricotta og honning er både nemt og meget velsmagende. Én pandekage kan sagtens gøre det ud for et måltid, men den er også lækker at dele som en lille snak til en kold gylden øl på en efterårsdag.
Jeg vil altid anbefale at man starter med at tænde et godt bål i haven. På den måde får man god tid til at skabe et godt glødebål.
Bland ingredienserne sammen til en pandekagedejen og sæt den på køl. En pandekagedej kan sagtens holde sig i køleskabet et par dage, så du kan sagtens lave den dagen i forvejen.
Sæt dig ved bålet og nyd varmen fra ilden. Når bålet er brændt lidt ned og der kun er gløder sættes en pande over. Sørg for at dit bålstativ står lige, stabilt og sikkert i bålet. Sæt en pande over bålet, læg en god klat smør på og når smøret begynder at bruse tilsættes ca 1/2 tsk hakket hvidløg. Hvidløget må endelig ikke tage farve, men skal blåt blive en smule klare.
Herefter tilsættes en god skefuld pandekagedej, så det dækker panden i et jævnt tyndt lag. For at få en jævnt bagt pandekage, der har nogenlunde samme tykkelse over det hele er det her afgørende at stativet i bålet står sikkert og lige.
Tilsæt med det samme tragtkantareller, to-tre tsk ricotta, en god skefuld honning, friske timian kviste og salt og peber. Lad pandekagen stege lidt. Vend da den ene halvdel over den anden og lad den først stege på den ene side og derefter på den anden side. Når pandekagen har en flot lysebrun og sprød overflade serveres den – endten som små snack i små hapser eller som et måltid.
]]>Denne omelet er måske én af de absolut nemmeste opskrifter der findes og den smager fantastisk. Når man laver mad over bål synes jeg en af de vigtigste ting er, at der er balance imellem tiden til bare at nyde bålet og hinanden og hvor avanceret maden er. Jeg foretrækker selv at vælge få gode ingredienser, der ikke kræver stor forarbejdning. Jeg synes nemlig at selv de simpleste retter kan smage helt vidunderligt når de bliver tilberedt og spist under åben himmel.
Det går hurtigt at lave en omelet, så det er vigtigt at du har alle ingredienser – og et par tallerkner – klar inden du går igang.
Jeg har valgt at bruge artiskokker, men man kan sagtens erstatte dem med eksempelvis squash eller små forkogte kartofler, hvis man skulle have en rest i køleskabet.
Hak hvidløg og skatlotteløget i små tern. Rengør kajserhatte og champignon og skær dem i skiver.
Vask og hak alle urterne.
Slå æggene ud i en skål og tilsæt et lille skævt vand og lidt salt og peber og pisk det sammen med en gaffel.
Varm panden godt op over bålet og lad en knop smør smelte. Steg løg og hvidløg til de er akkurat blanke og tilsæt herefter æggemassen. Lad det samle sig et halvt minut og fordel derefter artiskok og oliven og smuldret feta jævt over hele omeletten. Drys til sidst med urter.
Lad omeletten stege et par minutter og lige inden den er færdig foldes den ene halvdel over den anden.
Spis eventuelt groft rugbrød til.
]]>Læg en god klat smør på panden og lade det bruse af. Hak et solohvidløg og et skalotteløg og steg det i smøret til løgene er klare. Tilsæt svampe skåret i grove tern. Jeg havde ikke nok kantareller, så jeg supplerede med kejserhatte. Lad svampene stege til de er let gyldne.
Panden må under ingen omstændigheder blive tør, så hvis svampene suger al smøret tilsæt da endelig lidt mere undervejs.
Tilsæt et skævt fløde, et klem af en citron, lidt salt og peber. Server stuvningen på et stykke godt surdejsbrød. Drys med hakket persille.
For pokker det er godt.